ZHRNUTIE DREZÚRNEJ SEZÓNY SLOVENSKÝCH REPREZENTANTOV 2016

CDI 3* CDIJ CDIY CDIP Stadl Paura

Prvý reprezentačný výjazd v sezóne 2016 zahájila Lea Jakubíková so svojím 12- ročným valachom Da Felice. Dvojica sa vydala do susedného Rakúska na veľmi kvalitne obsadené CDI 3* CDIJ CDIY CDIP Stadl Paura. V juniorskej kategórii súťažilo 26 dvojíc zo 7 krajín (Nemecko, Dánsko, Taliansko, Rusko, Rakúsko, Maďarsko a Slovensko). Lei sa darilo viac prvý deň, keď s výsledkom 64,892% obsadila 23. priečku. Vyhrala reprezentantka Nemecka Semmieke Rothenberger so 14- ročnou kobylou po Gribaldim Geishou. Semmieke je mladšia sestra známeho Sônkeho, ktorého sme mohli vidieť na OH Rio 2016 s talentovaným 9- ročným valachom Cosmo. O veľkej konkurencii, ktorá čakala na našu reprezentantku hovorí aj účasť nemeckej juniorky Nadine Krause s koňom Dancer, víťazom Majstrovstiev sveta mladých koní  v kategórii 6- ročných koní v roku 2014 pod holandskou jazdkyňou Kirsten Brouwer.  

CDI 3* Šamorín

Druhý výjazd našich reprezentantov prebiehal na domácej pôde, a to na CDI 3* Šamorín. Tieto preteky využili naši seniori ako svoje premiérové štarty na medzinárodnej úrovni. Napriek tomu, že CDI 3* sa v Šamoríne konali len druhý rok, treba povedať, že konkurencia sa tu zišla veľká. Areál svetových kvalít prilákal jazdcov z Nemecka, Maďarska, Rakúska, Belgicka, Talianska, Ruska a susedného Česka. Pretekalo sa tu len v seniorskej kategórii, konkrétne v Small Tour a Big Tour. Naša seniorská reprezentácia v zložení Peter Vančo a Labella, Kristína Flaková a Conversano VI-47 a Denisa Valentová s Beau van de Zelm sa predstavili v malej runde v konkurencii 16tich jazdcov. Najlepšie sa darilo Denise Valentovej, ktorá so svojim stálym závodným partnerom valachom Beau van de Zelm obsadila prvý deň 6. miesto za 66,053%. V tejto úlohe vyhral reprezentant Nemecka Marc Blessing s Dagon S, nasledovaným svojim krajanom Steffenom Frahmom s koňom Furst Diamond a na treťom mieste sa umiestnila Victoria Nebel s Quite Right z Maďarska. Peter Vančo obsadil  14. miesto, jeho stajňová kolegyňa Kristína Flaková s Conversano VI-47 ho nasledovala a skončili 15. Druhý deň sa v úlohe IM I podarilo vybojovať našej dvojici Denise Valentovej a Beau van de Zelm výborné 3. miesto s výsledkom 67,342%, keď za sebou nechali aj skúsených jazdcov, napríklad z Nemecka zo stajne Kasselmann. Vyhral známy maďarský jazdec Robert Ács so žrebcom  Flash Dancer IM s výsledkom 69,079%, nasledovaný víťazom z predchádzajúceho dňa Nemcom Marcom Blessingom s Dagon S za 68,158%. V tejto úlohe sa darilo lepšie Kristíne Flakovej, ktorá bola ohodnotená výsledkom 63,368% a skončila 12., Peter Vančo s Labellou za 61,474% obsadili 15. priečku. V nedeľnom finále vo voľných zostavách opäť dominoval Robert Ács, okrem iného. aj dlhoročný jazdec nemeckej stajne Wintermuehle, nasledovala ho Insa Hansen s impozantným čiernym valachom Horares zo stajne Kasselmann, na treťom mieste Marc Blessing s Dragon S a na štvrtom naša reprezentantka Denisa Valentová. Tento deň si polepšil výsledok z predchádzajúceho dňa peknou jazdou Peter Vančo 11. miestom so ziskom 64,575%, Kristína Flaková skončila o priečku nižšie za 63,625%. Napriek tomu, že išlo o prvú medzinárodnú skúsenosť našich jazdcov, obstáli v silnej konkurencii veľmi dobre. Podarilo sa im prebojovať do nedeľného finále, získať pekné percentá a výsledky od medzinárodného rozhodcovského zboru v zložení  Hamoen Adriaan z Holandska, Ilja Vietor zo Slovenska, Engel Peter z Nemecka, Orsoloya Hillier z Maďarska a Leymann Freddy z Belgicka.  

CDI 3* CDI- W CDIJ CDIP Brno

Tretí medzinárodný výjazd slovenského reprezentačného tímu smeroval v dňoch 17.-19.6.2016 do neďalekého Brna na veľmi prestížne preteky s tradíciou už 18 rokov. Išlo o preteky Svetového pohára, kde boli na programe kategórie pony, juniori a seniori, ktorí sa predstavili v malej a veľkej runde. Celkovo sa v Brne zišli jazdci z 15 krajín, z Maďarska, Ukrajiny, Poľska, Ruska, Rakúska, Chorvátska, Slovenska, Česka, Luxemburska, Talianska, , Estónska, Fínska, Francúzska, Írska a Brazílie. Slovenská republika mala zastúpenie v dvoch kategóriách, a to v junioroch vďaka Lei Jakubíkovej a jej Da Felice, a v senioroch vďaka dvom jazdcom z Národného žrebčína Topoľčianky- Petra Vanča s Labellou a Kristíny Flakovej s Conversano VI-47, a Denise Valentovej s Beau van de Zelm. Tieto preteky boli poslednou možnou kvalifikáciou na OH Rio 2016. Už tento fakt zaručoval veľkú kvalitu predvádzaných výkonov. Tiež nás nemohla prekvapiť účasť brazílskeho olympijského tímu, ktorí pricestovali do Európy, aby tu absolvovali pár medzinárodných pretekov a splnili si tak kvalifikáciu na Olympijské hry Rio 2016. V piatok sa predstavili seniori v úlohe SG. Najlepší výkon z našich jazdcov predviedla Denisa Valentová s Beau van de Zelm, keď sa s výsledkom 66,158% postarala o dekorované 7. miesto. Vyhral známy jazdec Sascha Schulz so Sacre Coer, nasledovaný úspešným maďarským reprezentantom Róbertom Ácsom s kobylkou Sol de Espana OLD a na treťom mieste Rakúšanka Ulrike Prunthaller s pohybovo nadaným Batlgut´s Quebec. Peter Vančo skončil 15. s pekným percentuálnym výsledkom 64,026% a Kristína Flaková 16. za 62,079%. V poobedňajších hodinách boli na programe juniori, kde Lea Jakubíková v konkurencii 18tich jazdcov vybojovala 3. priečku so 68,558% a tak sme mohli na dekorovaní hneď prvý deň vidieť viať slovenskú vlajku. Druhý deň sa jazdilo na dvoch obdĺžnikoch, keďže účasť bola naozaj vysoká a jazdilo sa od skorých ranných hodín až do večera. Lea opäť predviedla rutinovanú bezchybnú jazdu a zabezpečila Slovensku tretie miesto s ešte vylepšeným skóre 69,430%. Po oba dni prvé dve priečky obsadila reprezentantka Maďarska, zverenkyňa Roberta Ácsa, Berill Szoke Tóth, ktorej výsledky sa pohybovali nad hranicou 70%. V sobotnej úlohe IM I sa našim seniorom nepodarilo prebojovať na dekorovanie, i keď percentuálne výsledky boli veľmi dobré. Denisa Valentová s 65,973% na 10. mieste,  Kristína Flaková s 64,289% na
  1. mieste a Peter Vančo na 15. priečke za 63,473%.
Veľké pozitívum môžeme vidieť v tom, že sa všetkým našim jazdcom podarilo prebojovať do nedeľných finálových jázd. V junioroch zažiarila Lea Jakubíková s výborným výsledkom 71,875% a poskočila o priečku vyššie oproti prechádzajúcim dňom, takže sme sa mohli radovať z úžasného 2. miesta. Vyhrala Berill Szóke Tóth s Donnington Park za 76,625%, čo bol najvyšší dosiahnutý výsledok celého dňa. Lea mala z výsledkov v Brne veľkú radosť, o čom svedčí aj zhodnotenie výkonov, ktoré spolu s Da Felice predviedli. ,,Z CDIJ Brno som si odniesla skvelý pocit nielen preto, že sme získali dve 3. a jedno 2. miesto, ale teší ma hlavne výsledok cez 70% v nedeľnom freestyle.“ V senioroch sa výborne podarila jazda Denise Valentovej, ktorá vo voľnej zostave vIM obsadila 4. priečku a prekonala hranicu 70%. Určite stojí za zmienku hodnotenie dvoch olympijských rozhodcov Petra Hollera z Nemecka a Thomasa Langa z Rakúska, ktorú dvojicu ohodnotili vysokými známkami 74,250% a 70,625%. ,,S Beau van de Zelm som veľmi spokojná, počas celých pretekov podával pekné výkony a nedeľná jazda bola už len čerešničkou na torte. Na takýto výsledok a umiestnenie som v tejto konkurencii ani nepomyslela. Beauky je snaživý kôň, a aj napriek miernej únave v nedeľu, chodil výborne a ja som šťastná, že sa nám to podarilo.“ Výborné percentá si vyjazdila aj naša druhá reprezentantka Kristína Flaková s Conversano VI-47, keď kvalitný 5-členný rozhodcovský zbor ohodnotil jej jazdu na 66,650% a obsadili 12. priečku, Peter Vančo s Labellou obsadil 14. miesto za 62,650%. Aj tento medzinárodný výjazd by sme mohli hodnotiť viac ako pozitívne. Je potešujúce, že slovenskí drezúrni jazdci sa nielen nestratia na medzinárodnej úrovni, ale dokonca sa  pomaly začínajú presadzovať na pretekoch takýchto rozmerov s kvalitnou konkurenciou a 5* FEI rozhodcovským zborom.  

CDI 3*CDIJ CDIY CDIP Budapešť Fót

Po júnovej účasti na Svetovom pohári v Brne sa slovenskí jazdci pripravovali na domáci šampionát, a tak sa na ďalší reprezentačný výjazd podujali až na jeseň, keď sa vydali do maďarskej Budapešti. Vďaka podpore Drezúrnej komisie SJF sa tu mohli naši jazdci predstaviť v tímovom reprezentačnom oblečení. Skúsení maďarskí organizátori zabezpečili výborné podmienky pre kone aj jazdcov, samozrejme nechýbal ani kvalitný medzinárodný rozhodcovského zbor. V Budapešti zaznamenala Slovenská republika najväčší úspech v seniorskej kategórii, keď vďaka Denise Valentovej a Beau van de Zelm viala každý deň slovenská vlajka za druhé miesta. Peter Vančo a Kristína Flaková predvádzali tiež stabilné výkony, o čom svedčia aj ich dosiahnuté umiestnenia. Kristína Flaková s Conversanom VI-47 obsadila dvakrát 4. miesto a raz 6. Peter Vančo s Labellou 5.,6. a 7. priečku.  

Longines Global Champions Tour Viedeň a CDI 3*CDI-W CDIJ CDIY CDIP Zakrzow

Na jeseň nezaháľala ani naša dobre známa a úspešná juniorka Lea Jakubíková s Da Felice. Najskôr sa vydala na Longines Global Champions Tour do centra Viedne, kde organizátori vypísali juniorskú drezúrnu kategóriu. Lea tu predviedla precízne dynamické jazdy, ktoré ju vyniesli na 2. a 5. pozíciu, pričom v nedeľnej voľnej zostave dosiahli na výborných 70,167%. Už len štartovať na pretekoch, akými sú tieto je veľký zážitok, umiestniť sa je obrovský úspech. Nasledoval výjazd do poľského Zakrzowa, kde jazdila so svojím vysokým štandardom, čo jej prinieslo ďalšie úspechy v podobe dvoch tretích a jedného štvrtého miesta zo 16 jazdkýň. Úspechy ku koncu sezóny vyniesli Leu na 55. priečku vo svetovom juniorskom rebríčku.  

Paralympiáda Rio De Janeiro 2016

Vrcholným podujatím v každom olympijskom športe sú nepochybne Olympijské hry. Tento rok sa konali v brazílskom Rio De Janeiro, kde sa sústredili najlepší športovci z celého sveta. Svoje zastúpenie malo Slovensko aj na Paralympiáde v drezúre. Reprezentovala nás jazdkyňa Katarína Jobbágyová s koňom Sterngeifer, pre ktorú to po Pekingu 2008 boli už druhé Paralympijské hry. V Riu sa predstavilo 76 jazdcov paradrezúry z 29 krajín. Vo svojej kategórii Katarína so Sterngreiferom obsadili v oboch súťažiach 25. miesto. Prebojovať sa na Paralympijské hry a zúčastniť sa ich je veľkým úspechom a určite vrcholom športovej kariéry.   Našim reprezentantom gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu SR a prajeme veľa úspechov aj v sezóne 2017!   Reprezentanti o sezóne 2016: Lea Jakubíková: ,,Za všetky výsledky, ktoré sme s Da Felice dosiahli vďačím teraz už svojmu bývalému trénerovi Zdenovi Danielovi. Po CDIJ Brno sme ukončili túto dlhoročnú spoluprácu a na prestížnych pretekoch CDIJ Vienna Mesters som štartovala už pod vedením nového trénera Roberta Ácsa. Bola to pre mňa veľká pocta zúčastniť sa takýchto pretekov. Druhý deň sa nám podarilo vystúpiť až na druhé miesto, čo bol neuveriteľný pocit a nikdy na to nezabudnem.  Našu sezónu sme uzatvorili v poľskom Zakrzowe, odkiaľ sme si odniesli veľmi pekné umiestnenia a pozitívne komentáre od medzinárodných rozhodcov.  Dúfam, že budúca sezóna bude aspoň tak úspešná ako táto, no a samozrejme najdôležitejšie je, aby bol Da Felice spokojný a zdravý.“   Denisa Valentová: ,,Sezóna 2016 bola v mojej doterajšej jazdeckej kariére zatiaľ najúspešnejšia. Okrem obhájenia titulu na Majstrovstvách Slovenska v seniorskej kategórii s Beau van de Zelm, obhájenia víťazstva Šampionátu ČR s nadanou kobylkou českej majiteľky Palmyrou, vyhratia celoročného drezúrneho rebríčka v kategórii kôň a jazdec, mám veľkú radosť z medzinárodných štartov na CDI 3*, kde sa nám s Beaukym podarilo, aj napriek tomu, že to bola naša prvá sezóna na tejto úrovni, získať niekoľko výborných umiestnení a cenných hodnotení od medzinárodných rozhodcov.  Som rada, že sa aj vďaka nám mohla slovenská drezúra zviditeľniť, a v podstate radovať z umiestnení v seniorskej kategórii, ktoré boli pre našu drezúru zatiaľ vždy veľmi ojedinelé. Beauky je môj najlepší konský parťák, nielen úžasný športovec a závodník, ale aj kamarát na rozveselenie všedných dní ,za čo som mu veľmi vďačná a dúfam, že dobrá nálada a zdravie nás budú sprevádzať aj sezónou 2017   Peter Vančo: „Uplynulú sezónu hodnotím veľmi pozitívne. S Labellou sme na MSR obhájili bronzovú priečku, v drezúrnom rebríčku sme sa posunuli na 2. miesto medzi seniormi aj v kategórii kôň roka. Labella na úrovni T v podstate len začínala a hneď sme sa posunuli na medzinárodnú úroveň účasťou na 3 CDI, kde sme v silnej konkurencii dosiahli pekné výsledky. Je to energická kobyla, ale ako dvojica si veľmi sedíme. Rovnako som spokojný s talentovaným 4-ročným lipicanským žrebcom Conversanom XIII-47, ktorý absolvoval svoju prvú sezónu a medzi mladými koňmi podával stabilne výborné výkony. Verím, že aj v budúcej sezóne budem s oboma vzorne reprezentovať a dosiahneme ešte lepšie výsledky.“   Kristína Flaková: „Sezóna bola celkom úspešná, s koňmi Conversano VI-47 a Siglavy XI-14 sme pretekali na úrovni ST,T. Na MSR sme s Conversanom vybojovali prvé striebro a prvú sezónu sme sa zúčastnili pretekov na medzinárodnej úrovni CDI3* v Šamoríne, Brne a Budapešti-Fót, kde sa nám najviac darilo. Veľmi sa teším že sme pokročili a dúfam že v tomto trende budeme ďalej pokračovať aj v nadchádzajúcej sezóne a dúfam že pri plnom zdraví.“  

Naši partneri